Varen ble lagt i handlekurven din!

Til betaling Fortsett å handle
Hjem » Blogg

Blogg

07.06.2017

Vaksiner - Tull eller gull?

                     

Det er påvist meslinger i Oslo.

Diskusjonen om for eller imot vaksine stormer om dagen, utallige linker blir postet på Facebook, om både for og imot.

 De som er imot vaksine, hevder at dette er noe man må bestemme selv, mens de som er for vaksinering, hevder at dette ikke er valgfritt, men mer et samfunnsansvar.

Kommunikasjonssjef i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen sier at de som ikke vaksinerer barna er gratispassasjerer, og blir det for mange av uvaksinerte bryter systemet sammen. Dette handler ikke bare om folks egne barn, men andre barns helse og hele vårt system.

Er det virkelig slik? Kan mitt valg om å ikke vaksinere mitt barn virkelig gå ut over andre?

Unicef mener vaksinemotstand er et hån mot resultatene man lenge har kjempet for.

En jeg har diskutert dette med hevder at da mesling - vaksinen ble innført i 1969, var kvinnen på vei ut i arbeidslivet. Hvem skulle passe barna da, spør hun seg? Hun sier videre at det ble dyrt samfunnsøkonomisk at mødrene skulle være hjemme med syke barn.  Er dette rett?

Jeg kommer over et intervju på tv2.no, som handler om seksbarnsmoren Hege Jørgensen som ikke har vaksinert sine tre yngste barn. Hun hevder at vaksinen er noe tull, og at hun har den oppfatning om at alle sykdommer dør ut av seg selv.

På spørsmålet, om Jørgensen´ s barn for smitten, og dermed kan gi smitten videre til andre som kan bli svært syke, sier hun

 

–      Det er selvfølgelig ille om andre blir syke dersom datteren min får meslinger. Men får hun det sender jeg henne ikke i barnehagen, tar henne ikke med på butikken eller til venner. Da holder jeg henne hjemme til hun er frisk, og ikke kan smitte andre.


Det at inkubasjonstiden er opptil 14 dager har kanskje gått Jørgensen hus forbi? Når datteren din for symptomer har hun allerede vært smittefarlig lenge Jørgensen.  Så ikke bare er det samfunnsøkonomisk kostbart å holde barna hjemme over denne perioden, som kan strekker seg opp til 3-4 uker, men det er også klin umulig!

Jeg stusser noe da Jørgensen senere i intervjuet hevder at hun likevel ville vurdert å gi barna vaksiner ved helt spesielle tilfeller, som store utbrudd av sykdommer eller ved spesielle reiser.  Jeg blir forvirret, var ikke vaksiner noe tull? Og går ikke sykdommen over av seg selv?

I 1998 publiserte det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet en studie som tydet på at MMR-vaksinen blant annet kunne føre til autisme. Foreldre sluttet å vaksinere barna sine verden over.

Det har siden kommet frem at at studien var kjøpt og betalt, og at resultatene var forfalsket. The Lancet, som er svært anerkjent, har formelt trukket artikkelen med henvisning til flere konkrete feil.  Jeg har bitt meg merke i at   autisme er en hyppig argumentasjon blant diskusjoner rundt dette tema. Norske helsemyndigheter kalte denne rapporten en skandale.  En falsk rapport har fortsatt mye av skylden for at vaksinemotstanderne velger å la være.

 

Hvor farlig er det egentlig?

Faren i sykdommen blir ofte dysset ned, mens fokuset settes på mulige bivirkninger av en vaksine, sier Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre. For er det virkelig så farlig å få for eksempel meslinger?

I en artikkel publisert i JAMA sies det at hovedårsaken til at folk ikke vaksinere barna sine er manglende kunnskap om hvor alvorlig sykdommen er, usikkerheten om hvor godt vaksinen faktisk virker, frykt for bivirkninger fra vaksinen, og noen få som rett og slett ikke har tilgang på gode nok helsetjenester.

La oss se det i et historisk perspektiv. I år 2000 estimerte WHO at det var rundt 30-40 millioner tilfeller av meslinger på verdensbasis. Samme året var det 777.000 dødsfall fra meslinger. I 2003 var dette redusert til ca 30 millioner tilfeller og 530.000 dødsfall. Går vi videre til 2008 var det bare 164.000 dødsfall fra meslinger. Globalt synker tallene stadig, takket være et omfattende vaksineprogram, men de siste 150 år regner man likevel med at meslinger har tatt livet av rundt 200 millioner mennesker totalt. Det er mye tall, og man kan bli forvirret av det. Men 200 millioner mennesker er unektelig mange.

Tilbake til personen jeg tidligere har nevnt her. Hun mener at vaksiner er en måte for legemiddelindustrien å tjener penger på, mens folkehelseinstituttet og norsk helseinformatikk hevder at rapporten som kom ut i The Lancet,  som senere ble bevisst å være falsk, ble lagd fordi forskerne hadde økonomisk gevinst av å påvise sammenhengen mellom MMR vaksinen og autisme.

Unicef mener vaksinemotstand er et hån mot resultatene man har kjempet lenge for. 

Det mer jeg setter meg inn i denne debatten, jo mer tenker jeg på et opphold jeg hadde i Vest –Afrika, hvor folk døde av langt mindre alvorlige sykdommer en meslinger.  Spørsmålet om vaksiner her var irrelevant, de hadde ingen tilbud.

Meslinger i Oslo påvist juni 2017! Dette gjør meg både forbanna og fortvila: Meslinger i Norge! En potensielt dødelig sykdom som tidligere har vært utrydda her, som fortsatt burde være utrydda!

Jeg jobber i helsevesenet, og jeg tror på medisin. Det er ikke riktig for alle, og heldigvis har man rett til å tro på det man vil her i landet.

Men har vi rett til å sette andre folk i fare?

 

Bilderesultat for meslinger

 

 

 

 

http://sykepleien.no/2015/02/ta-meslinger-pa-alvor

http://www.tv2.no/a/6553294

 

http://tjomlid.com/2012/02/28/meslinger-en-statusoppdatering-for-2011/

 

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/Meslinger-herjer-rett-rundt-hjornet-Skal-vi-bli-stresset--Ingeborg-Senneset-622396b.html

 

http://www.tv2.no/a/9173036/

 

 Les mer...
21.03.2017

Vi feirer livet og mangfoldet! 21 mars

 

 

 

 

 

 

I dag er det grunn til å feire mangfoldet. 21 mars er den internasjonale down syndrom dagen! Den blir markert med blandt annet å oppfordre folk å ha på forskjellige sokker for å vise at de setter pris på at vi alle er forskjellige og verdifulle. 

 

 

Alle våre salg i nettbutikken 21 mars går uavkortet til Norsk nettverk for down syndrom http://www.nnds.no/

 

Rock you sock today!! #rockesokkLes mer...
13.10.2016

10 tips til å bli gravid

Når man bestemmer seg for å prøve å bli gravid, vil man helst komme igang så fort som mulig. For man en nagativ test, kan tiden til den neste syklusen føles uendelig lang. Vi har skrevet ned 10 tips som legger til rette for å bli gravid raskere!

 

1)Kjenn syklusen

Først og fremst må du finne ut av syklusen din.


Syklusen din regnes fra første blødningsdag i menstruasjonen til og med dagen før neste menstruasjon begynner. Gjennomsnittlig sykluslengde er 28 dager. Det er store variasjoner i sykluslengde (fra 20 til 40 dager), så finn ut hvor lang din er. Noen har også uregelmessige sykluser som kan være vanskeligere å bli klok på.

Eggløsningen skjer ca 14 dager etter mens start. Og det er rundt den dagen du har eggløsning du blir gravid. Egget har en levetid på ca 24 timer, men sædcellen kan leve opp til 96 timer. Mange bruker her eggløsningstest for å finne ut når det er størst mulig sjans for å bli gravid.  http://www.gfbaby.no/categories/bli-gravid


 

2) Orgasmen 
Ekspertene strides om hva som er best – at hun får orgasme før, samtidig eller etter han. De som mener det er best at hun får orgasme først, viser til at det øker mengden livmorsekret, noe som gjør svømmeturen opp til egget enklere for sædcellene. Skulle hun få orgasme samtidig eller etter han, kan derimot sammentrekningene i livmoren hjelpe til å trekke sædcellene lenger inn og i riktig retning. Orgasme er ikke ingen forutsetning for å bli gravid.

 

3) Dropp alkoholen, røyken og kutt ned på kaffe

Både kvinner og menn blir mindre fruktbare hvis de drikker alkohol. Så i prøveperioden er det lurt å holde seg unna.  Selv om mange barn blir unnfanget i alkoholpåvirket tilstand, er sjansene bedre uten.
Det er godt dokumentert at røyking svekker fruktbarheten hos både menn og kvinner. Derfor er det et godt tidspunkt å slutte nå om dere ønsker å bli foreldre. Husk at snus også inneholder nikotin.


 4) Vær forsiktig med medikamenter
Visste du at enkelte vanlige reseptfrie medikamenter som Ibux og Naproxen kan hemme eggløsningen? Og også føre til tidlig spontanabort hvis du har blitt gravid. Bruker du medisiner skal du aldri slutte på dem uten samråd med lege. Enkelte medikamenter kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, og i noen tilfeller kan det være aktuelt å kutte ut eller bytte til en annen type. Snakk med legen din!

 

5) Spis mat som øker fruktbarheten
Med et sunt og variert kosthold kommer du langt. Men vil du hjelpe kroppen litt ekstra på vei, er det noen typer mat og drikke som kan være ekstra gunstige. Mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner og fet fisk inneholder alle vitamin E, som skal være bra for sædkvaliteten.
Vitamin C styrker kroppens immunforsvar, noe som er gunstig med tanke på unnfangelse. For er immunforsvaret opptatt med sykdom, nedprioriterer kroppen ofte svangerskap. Du finner rikelig med vitamin C i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika.

Sink er også bra for sædkvaliteten og finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt.

Lever, fisk, grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter inneholder viktige doser med vitamin B, og er bra både for hennes og hans fruktbarhet.

Og ta tran! Omega 3-fettsyrer er bra både for dere og for den vesle nyes start på livet. Fortsett gjerne med inntaket – jo lenger jo bedre!

 

6) Husk folsyre!
Noen vitaminer får man rett og slett ikke nok i seg av selv gjennom et sunt og variert kosthold. Folyre, et b-vitamin, er et slikt eksempel. Det går også under navnet folat, og anbefales til kvinner som prøver å bli gravide, eller som allerede er gravide. Det beste er å begynne med et tilskudd på 0,4 mg folsyre minst tre måneder før planlagt svangerskap. Tablettene fås kjøpt på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Pass på at det er minst 0,4 mg. Flere typer multivitaminer inneholder også folsyre, men ofte i for små mengder. Du kan fortsette å ta disse vitaminene, men da med egne folsyretabletter i tillegg. Du må aldri ta flere multivitamintabletter for å komme opp i riktig dose folsyre – da kan du få altfor mye av andre typer vitaminer.

Folsyre spiller en viktig rolle helt tidlig i svangerskapet når nevralrøret skal lukkes, og alvorlige misdannelser kan oppstå, for eksempel ryggmargsbrokk. En enkel tablett hver dag kan minke risikoen markant!

Også han kan med fordel ta folsyre. Det skal være bra for sædkvaliteten.

 

 7) Stress ned
De fleste i dag lever i en travel hverdag. Fylt med jobb, trening, forpliktelser av alle slag osv.

Man kan også fort bli stresset av å prøve å bli gravid. Er det riktig tid nå? Skulle jeg ikke hatt eggløsning nå snart? Var det en strek der? Og det å skulle ha sex på bestemte tider kan stresse mer enn det gleder. Prøv å stress ned. Det er utallige eksempler på folk som har prøvd i flere år, så ga de opp , og hva skjedde, jo de ble gravide. Så det å kunne klare å stresse ned, er et av de beste og viktigst tipsene jeg kan gi dere.

 

8) Pass vekten
Overvektige og undervektige sliter oftere med å bli gravid. Derfor er det en klar fordel å befinne seg i normalområdet vektmessig. Undervektige kan miste menstruasjonen og/eller eggløsningen, noe som naturligvis påvirker fruktbarheten. Overvektige bruker i snitt lengre tid på å bli gravide, og har også større risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Også overvektige menn kan få redusert fruktbarheten fordi østrogennivået i kroppen kan øke. Dermed har altså begge to en klar fordel i å være normalvektige når babyen skal unnfanges.

Både helsetilstanden din, kostholdet ditt, hardtrening, reiser, stress og amming kan påvirke sykluslengde. Det samme kan et tidligere svangerskap.

 

9) Ha sex ofte
Det enkle er ofte det beste også når det kommer til unnfangelse. Har du hyppig ubeskyttet sex, så øker også sjansene for å lykkes. I boken ”På vei” skriver Gro Nylander at 7 av 10 par vil lykkes i å bli gravide innen tre måneder hvis de har sex annenhver dag. Parene som bare har samleie en gang i uken har markant dårligere sjanser – bare mellom 1 og 2 av 10 vil lykkes på samme tid.

Noen eksperter mener derimot at det er lurt at mannen ”sparer opp” sæd for så å ha sex på best mulig tidspunkt. Dette for å unngå at mannen ”skyter løskrutt” og alle de beste svømmerne er brukt opp før eggløsningen.

Det tar 72 timer å produsere en sædcelle, og det vil hele tiden komme nye til. Men veldig hyppig sex kan gi mindre sædmengde.

Mannens testosteronnivå er høyest på morgenen, så kanskje morgensex kan være et godt tips?

 


10) Gå til gynekolog

søk hjelp i tide! Sjekk om alt er som det skal, og om den positive testen lar vente på seg bør du trestes for å utelukke tilstander som tette eggledere, endiometrose og PCOS. Har du hatt klamydia kan dette påvirke fruktbarheten, og i verste fall bli steril.

 

Og husk, det skal være gøy å lage en familie, så om alt ender i en runddans med stress og pliktsex, ta en liten timeout, snakk sammen og prøv på nytt, så skal du se spiren sitter snart :-)

 
 Les mer...
07.04.2016

Bæresjal

                                                           Baby – wearing/ bæring

 

 • Å bære nyfødte i sjal burde være obligatorisk for alle foreldre, sier lege Cecilie Revhaug i en artikkel publisert i Babyverden.no.

 

Babybæring har blitt praktisert i århundre rundt omkring i Verden. I den industrialiserende verden, babywearing har blitt mer og mer populært i de siste tiårene.  Mye på grunn av økt fokus rundt tilknytningsomsorg.

 

Lege og ammehjelper Cecilie Revhaug mener ergonomisk bæretøy burde være like selvsagt utstyr for nybakte foreldre som stellebord og bleier.  Hun sier det er særlig viktig med bæring når babyen er nyfødt, fordi kroppskontakt er viktig for å få i gang melkeproduksjonen etter amming, og for å fremme den livsviktige tilknytningen mellom mor og barn. Ved å bære, lærer man seg å bli oppmerksom på babyens signaler, og man kan derfor få en lettere spedbarnstid.

 

Det er mange fordeler med å bære 

 • Øker kommunikasjonen mellom deg og babyen/barnet fordi du lærer å lese babyens ansiktsutrykk og andre kroppslige signaler.

 • Skaper selvsikre foreldre - det er ingen bedre følelse enn når din baby er rolig og fornøyd fordi du har tilfredsstilt alle barnets behov.

 • Det er praktisk - ingenting er mer ubehagelig enn å bære et bilsete på armen

 • Gjør at du beveger deg trygt overalt- uansett terreng. du kan gå på ujevne fortau, trange steder, opp og ned trapper eller på fjellet.

 • Det er sunt for deg - oppfordrer deg til å komme deg ut og bevege deg sammen med babyen

 • Gjør diskret offentlig amming mulig - og enkelt uten å måtte finne et sted å sitte

 • Hjelper deg  med å samhandle med dine barn- mens den minste for masse kos og nærhet

 

Det har visst seg at babyer som blir båret,

 • Gråter mindre!

 • Er sunnere! - de legger på seg raskere, har bedre motorikk, kordinasjon, økt muskelmasse og bedre balanse

 • Får en bedre synsvinkel på verden! babyer trillet i vogner eller som er båret i bilseter ser kun de voksenes verden fra knehøyde

 • Blir raskere selvstendig!

 • Sover bedre!

 • Lærer mer!  aldri overstimulert, men rolig og observerende-lærer de om verden rundt seg.

 • Er blidere! de føler seg trygg og elsket!

 • Babybæring roer babyen

 • Babybæring lærer barnet å bli tilfreds

 • Babybæring fremmer språkferdighetene

 • Babybæring gjør deg til en mer oppmerksom forelder

 • Babybæring gjør ammingen lettere.

 • Babybæring gjør det lettere å gå ut

 • Babybæring gjør reising lettere

 • Babybæring gjør livet hjemme enklere

 

Det er liten tvil om at bæring av babyen din er bra, men hvorfor er det slik? 

Jeg fant en artikkel på babyporten om dette, hvor det er forklart med at mennesket utvikler seg svært sakte, og at spedbarnet fremdeles har mye av følelsene og instinktene som passet for oss når vi levde under andre former enn i dag. En gang i tiden var det livsviktig at barnet var i stadig kontakt med en annen kropp. Barnet skulle beskyttes mot rovdyr og andre farer. Spedbarnet i dag er fremdeles tilpasset et slikt liv, derfor kjenner et spedbarn seg mye tryggere så lenge den er i noens armer.  Og trygge barn, det vil vi ha!

Det er altså lite negativt og finne om babybæring. Det hevdes at det både fremmer språkferdigheter, gjør amming lettere, som foreldre blir man mer mobil samtidig som det gjør livet hjemme enklere.

 

Det eneste negative må være at det i dag finnes en jungel der ute som gjør valget av den beste selen eller sjalet til en utfordring;-) luksus problem? Tja, men fortsatt en utfordring. Ta en titt på gfbaby wrap, kanskje det er det rette for deg og din baby.

 

 

(Artikklen er tidligere publisert hos Jordmorami.no)Les mer...
03.02.2016

Baby mat

Har du en baby i hus som har begynt å spis fast føde?

 

Her kommer noen tips om hva slags mat du kan lage og gi til babyen din.

 

Til og begynne med kan det være lurt og begynne med:

 • Søtpotet. Den er søt på smak, og lett og like. Full av antioksidanter, kostfiber og betakaroten.
 • Potet. Mild og god konsistens. Super å starte med som smaksprøvemat.
 • Patinakk. Søt og nøtteaktiv smak, og rik på Cvitamin og fiber.
 • Banan, søt på smak. Karbohydrater samt god kilde til fiber, vitaminer og mineraler, Og veldig lettvindt å ha med seg i vesken.

 

 

Rotgrønnsakspure er fint å begynne med til de aller minste.

 

Velg en av rotgrønnsaken beskrevet over, kan også blandes.

Vask og skrell grønnsaken. Kutt opp i like store deler.

Legg de i en kjele og dekk til med vann. Kok på medium styrke til bitene blir møre, kjenn med en gaffel.

Mos grønnsaksbitene til en jevn pure i en mikser, tilsett noe av kokevannet og noen dråper av en god kaldpresset olje. Du kan godt ha i noen urter som feks basilikum eller koriander for å gi babyen din mer smak etterhvert.

Dispenseren SquEasy gjør mating av grønnsakspureer lettvindt, spesielt om man er ute på tur. Fåes kjøpt http://www.gfbaby.no/products/httpgfbabymystore4noproductssqueasy

 

Velbekommen!Les mer...
22.01.2016

Baby sang I Oslo

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Baby sang

Rundt omkring i Oslo finnes det mange tilbud til
dere med baby i permisjonstiden. Baby sang var noe vi benyttet mye når vi selv
var i permisjon.

Det holdes ofte av kirkene, på litt forskjellige
dager i uken avhengig av hvilken kirke. 
Det visste seg at poden våres var veldig glad i disse sang timene, og
derfor shoppet vi en del rundt i byen ettersom hvilken dag i uken sang behovet
meldte seg. I den forbindelse vil vi gjerne dele våres erfaringer om de vi var
på.  Vi nevner fortløpende de vi har vært
på, og begynner med den beste. Vurderingen er basert på selve sangopplegget og
lunchen…..  For vi er jo veldig sultene i
barselperioden!

På topp er:

1.Sinsen Kirke. De skilte seg raskt ut.

Lett og komme dit, god plass til vognen, kjempe flink sang pedagog, og nydelig lunch med varme rundstykker. Først en halvtimes lek, deretter sitter man sammen og skravler, og det er masse leke muligheter for barna også etter lunchen.

Sinsen kirke har baby sang hver onsdag, hopp og
sprett fra klokken 11, og kos og vugging klokken 13. Felles lunsj fra 11:45,
som man betaler en ubetydelig sum ifra.

 

2.Tonsen kirke kommer på en god 2 plass.

Lett tilgjengelig, med god plass i garderoben.

I Tonsen kirke har de en fantastisk sang pedagog
Marte, og en som ofte spiller gitar, husker ikke hva han heter, men poden våres
var alltid stor øyd når de satte i gang. Her har de også silkesjal som lager
store og småbølger på havet, og skrangler som de fleste barna digger.

Et minus med Tonsen kirke er en bratt skummel trapp
uti gangen, så for dere som har en av de som starter gåingen kjapt, må dere
være ekstra på vakt så de ikke ramler ned trappen. Lunchen er ikke like god som
i Sinsen, selv om de ikke er maten man går for, så er det likevel et stort
pluss med god mat når man driver å barselerer…J  Her holdes sang annenhver onsdag fra 11:10
eller 12:30

 

3.Lilleborg kirke har byens beste vafler! Og en kul sangpedagog, her
var det mye opp og ned, og sang mens vi gikk i tog inni kirken, det var veldig
populært! Annenhver torsdag kl 11 og 13 i partallsuker. Nydelige vafler fra 12
tiden! Og veldig hyggelig vafelstekere!

 

4.Vålrenga Kirke har også en veldig engansjert
sangpedagog som barna elsket. Her serveres ikke lunch, så egen niste må
tilbringes. Veldig hyggelig lokaler. Annenhver torsdag i oddetallsuker kl 12.

5.Kampen menighetshus annen hver torsdag partallsuker kl 12. Veldig
flink sangpedagog, og veldig stillig lokale. Her er det heller ingen lunch som
drar litt ned.

6. Humanetisk forbund

Holder til på Centrum yoga i Nordalh bruns gate. Her
kom sangpedagogen for sent, så jeg og Vilmer stor en stund utenfor å klødde oss
i hode om adressen var riktig. Men etter en stund kom også en annen barsel
kvinne. Og sangpedagogen dukket også opp. Alle hjerter gledet seg til å ta fatt
på sangen. Skuffelsen var litt fremtredende i det hun begynte å lese opp sangen
i fra et ark, og det fortsatte hun med til blekka var ferdig.  Veldig lite engasjert. Dette kunne jeg gjort
hjemme bedre i grunn. Serveringen var en pakke potetgull…. Vi gikk sultne
hjem.. men selv om dette ikke var noe veldig bra opplevelse, så slår de neste
på listen en høy gang….

7. Oslo bymuseum

Dette var en merkelig opplevelse.  Først så betaler man 50 kr inne i kafen, men
baby er gratis blir det poengtert.  Kommer
inn i en av Oslos flotteste stuer. Men jeg begynner å lure litt allerede ved
ankomst til denne stuen. Her er det oppstilt sikkert 50 stk stoler i prikkfritt
mønster. Hvor sanghefter med blonde sløyfer ligger nøye dandert på hver en
stol. Man føler seg nesten litt kongelig i det man beveger seg innover stor
stuen, som visstnok tilhørte en adel mann en gang i tiden. I det jeg nesten
føler den kongeblå kjolen min svinse over de skinnende rene gulvene som lette
fjær, innser jeg at jeg har glemt å bytte de utvaska jeansene poden søla både
mageinnhold og grøt på noen timer tidligere. Jeg føler meg ikke kongelig lengre.

Sangen starter, og min pode, han er en aktiv liten
krabat, som klatrer overalt, og er som barn flest, nysgjerrige. Slipper han ned
på gulvet idet sangpedagogen starter å klimprer på pianoet, puster litt lettet
ut, mens jeg igjen ønsker at jeg hadde rene jeans på.  Kikker litt rundt, alle er jo så perfekte
der. Og de har perfekt barn, som ligger på fanget og plundret. Men nystrøkne  rene klær.

Når første sang er ferdig, får jeg beskjed om å ta
opp barnet mitt. Her skal de ikke krabbes, for gulvet er fredet! Jeg gjentar,
FREDET!! Himmel og hav tenker jeg, og plukker han sporenstreks opp. Å holde en
aktiv krabat på 10 mnd stille på fanget idet piano og stemmer lager nydelig
musikk er, la meg se, helt totalt umulig!! Etter å ha hatt alle hans kropsdeler
forbi nesen min iløpet av 5 sekunder, utlugget en håndfull hår, bitemerker i
kjakene, gir jeg med rødsprengte kinn tilslutt opp, og gir poden frie tøyler.
Om tar en liten recap på hvor jeg befinner meg. For det er vel babysang dette
skal være, for babyen og ikke for oss voksne….  Eller?? Det går da ikke ann å ha babysang i et
fredet lokale, der barn ikke kan krabbe på gulvet, eller gjør det??

Jeg synes hele sangtimen er en pine, og jeg har hele
timen hørt vibrasjon på tlf surre i vesken, sikkert til stor irritasjon for de
med de snille babyen som oppførte seg slik de skal på bymuseet. Tilslutt
plukker jeg opp tlf,(mens jeg febrilsk prøver å få løsrevet poden i fra gardinene
som han med Frogners beste smil forsøker å få ned på det freda gulvet)…  En snill mann har funnet visa kortet mitt i
parkerings automaten….Puh. Reddet av ammetåka!. Bymuseet, hva er det dere
driver med? VI VIL LEKE!

 

Ha en strålende dag alle sammen!

 

Åse

 Les mer...
03.01.2016

Jordmor i Zambia

I 2010 dro jeg til Zambia for å få et innblikk i en litt annerledes fødeverden. Hvor annerledes dette virkelig ble, hadde jeg aldri kunne drømme om....

 

Det var med friskt mot og spenning jeg satte meg på flyet til Zambia i begynnelsen av august 2010. Vel vitende om at 14 % av befolkingen er HIV positive, hvor over 1 million barn bor på barnehjem, og hvor fattigdom og arbeidsløshet ruver, visste jeg at denne praksisen kom til å by på utfordringer jeg aldri før har kjent på kroppen.  Hvor annerledes dette virkelig skulle bli, hadde jeg ingen forutsetning til å forberede meg på. 

Jeg har sett kvinner dø av komplikasjoner som hjemme ville vært oppdaget og behandlet på et mye tidligere stadiet. En kvinne ble aldri forløst, hun kom inn med eklampsi, og før noen rakk å utføre sectio, døde mor. Barnet fikk aldri oppleve verden utenfor magen. Å se de trille denne døde kvinnen bortover gangen, med den store magen som vitnet om at et liv hadde vokst til der inne, gjorde store inntrykk på meg. Jeg har sett x antall barn dø foran øynene på meg, og enda flere død fødsler. Kvinner bite i seg smerten, bli behandla dårlig, fika til og kjefta på, for så å sette til verden et barn, uten så mye som et pipp. Jeg har sett aborter bli utført, uten noen form for smertelindring, når legen tilbydde meg å utføre den neste, takket jeg skjelvende nei takk.

Underbemanning på sykehuset her er ekstrem, og å oppholde seg på sykehuset uten sterile hansker i umiddelbær nærhet er å anse som risiko sport. Kvinner føder overalt, og man må alltid være beredt på plutselig å forløse en av disse 60 kvinnene som i gjennomsnitt føder i døgnet ved UTH. Med over 50 % underbemanning sier det seg selv at fødselsomsorgen blir noe minimal i forhold til hva jeg er vandt med.

I Lusaka er det 28 klinikker, alle fødsler som er ”normale” foregår på disse klinikkene. Oppstår komplikasjoner, blir de overflyttet til UTH, som er universitets sykehuset her i Lusaka.  Ved en av disse klinikkene hadde jeg min første dag av denne praksisperioden.

 I det vi kommer inn på fødestuen, som var et ganske lite rom med tre senger, får jeg øye på tre nakne kvinner liggende i sengene som er plassert i rekke og rad på stuen. Selv om hele rommet så virkelig shabby ut, tenkte jeg at det var overkommelig. Men det var før jeg fikk øye på en dør, kikka inn der, og ti par hvite øyne stirret på meg, der satt det ti kvinner på

gulvet, de var alle i aktiv fødsel, satt på betong gulvet og ventet på at en av di tre sengene skulle bli ledige. Det var ikke noe lys der inne, rommet var ca 3 ganger 3 meter, der lå og satt de tett i tett og jobbet seg igjennom riene. Den første timen visste jeg ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg, den ene fødte etter den andre, og jeg hjalp til så godt jeg kunne rundt omkring. Plutselig kom det en dame gående ut i fra det mørke kottet, og før noen av oss rakk å gjøre noe fødte hun babyen med et skvulp og den havna rett i gulvet, med knusende ro ble dette barnet avnavlet, og det lot til at dette ikke var unormalt i det hele tatt.  Like etter tok jeg et glimps inne på rommet, og plutselig fikk jeg se et hode komme til syne, jeg kasta meg inn og fikk fatt i babyen før den ramla i gulvet den også, avnavlet og forløste morkaka der inne i mørke, fikk en bomullsdott av en av jordmødrene, med beskjed om å undersøke om det var noen rifter, i mørket. Dette bydde på utfordringer, jordmoren kom inn og sa jeg måtte føle meg frem, og i stedet får se, føre inn hele hånden, og på den måten undersøke. På et tidspunkt hadde vi tre kvinner i hver sin seng, og sju kvinner lå rundt beina våres på gulvet, mer eller mindre klare for å føde. Mens jeg forløste en kvinne, hvilte en annen hode sitt på den allerede overfylte sengekanten. Det hele føltes ganske uvirkelig, jeg stengte av tanker og følelser og jobbet sammen med de andre for å ta unna. Det var strenge ”regler” på hvem som skulle opp i sengene, helst ikke før man kunne se hodet til babyen. Det sier seg selv at alle ikke rakk å få en seng. 

 En av kvinnene hadde så store smerter i ryggen, ungen var en occiput posterior, jeg begynte å massere henne på ryggen, noe som satte lattermusklene i bevegelse hos de andre på vakt. Først ble jeg litt usikker om dette var helt legalt å gjøre, men dro fort beslutningen om at de får bare le, så lenge det hjelper denne kvinnen fortsetter jeg så fremt jeg har mulighet. Det var imidlertid ikke lenge denne smertelindringen ble praktisert, kvinnen som lå ved mine føtter var klar til å sette et nytt liv til verden. Jeg vrengte av meg et lag med hansker og forløste en liten gutt på 2 kg. Det er ikke tid, eller ei tilrettelagt for nøye vask mellom hver kvinne, så fortløpende tok vi på så mange hansker som mulig på hendene, hjalp en kvinne, dro av et lag og snudde oss videre til en ny.  Jeg lærte meg etter hvert at fem par hansker var maksimum for å kunne utføre tilfredsstillende undersøkelser. 

Noen samtale med de gravide er det liten tid til.  Kvinnen i fokus, og medbestemmelse eksiterer ikke. Partnerskapsmodellen virker som et fremmedord i denne settingen. Jeg har gjort meg mange tanker i disse ukene. For eksempel hva er det disse kvinnen selv tenker om fødekulturen. Og enda viktigere, hva tenker jordmødrene, som stort sett alle har født barn, under samme forhold. Ved å ha ligget i den sengen (eller gulvet) selv engang, må det da gi

grunnlag for respekt for den fødende og refleksjon over tingenes tilstand? Personlig opplever jeg tilstanden her som ”unormale”. Men i følge Blix (2010) er det det samfunnet mener er rimelig av lidelse, tiltak, smertelindring og organisering omkring svangerskaps og fødselsomsorgen som er det normale. Det er vel nettopp dette jeg ser så tydelig her i Zambia. Hva som er akseptabelt her før, under og etter en fødsel, og da spesielt utfallet, avviker fra hva som er normalt i Norge. For eksempel er dødfødsler, noe som oppleves daglig, mye mer vanlig her. I Norge er vi opptatt av årsaken, men her virker det som om de aksepterer at slik er livets gang. Jeg har sjeldent fått noe inntrykk av at de vet dødsårsaken, heller ei undrer seg. Dette har vært svært frustrerende å forholde seg til. Den dagen man slutter å undre seg, vil mye lærdom gå tapt, har jeg lært.

 

I en uke var jeg sammen med de Zambiske jordmorstudentene ute i rural community service.  Vi bodde på et slags sykehus langt uti ødemarken, og hver morgen dro vi ut til forskjellige klinikker som lå enda lengre inn i bushen. Dit kom kvinner for svangerskapsomsorg, HIV screening, under 5 år undersøkelse på barn, prevensjonsveiledning og vaksinasjon. I tilegg kommer noen kvinner og føder på disse klinikkene. Men stort sett føder disse kvinnen barna sine hjemme. En av dagene skulle jeg være med på det som kalles ”outreach”. Uten å vite at dette dreide seg om å behandle folk under et tre i ingenmannsland, fikk jeg pressa mitt bleike vesen inn i toyotaen som allerede rommet 20 stykk.  En time senere satt jeg under et tre i rural Zambia, og utført HIV tester på kvinner. 

Kreativiteten til det Zambiske folket imponerer meg. Det blir ekstra tydelig når jeg kommer fra Norge vil jeg tro. At IV- posen kan brukes som urinpose hadde jeg aldri tenkt på. At slangen på IV - settet også kan brukes som et kateter var også ganske fjernt for meg. At dette er mer smertefullt enn ved bruk av et vanlig kateter er det ingen tvil om, men ved mangel av ordentlig utstyr, bruker man det man har. Jordmødrene her er faglig dyktige. De blir lært opp til det meste, og det er nå snakk om at de også skal læres opp til å utføre sectio. Et sectio jeg var med på, som visste seg å være uoppdaga tvillinger, ble jeg stående alene med tvilling 1, som var dårlig. Jeg tenkte at nå må da barnelegen dukke opp snart, men nei, der var ingen barnelege, jordmors jobb å resuscitere. Barnelegens tilstedeværelse er noe jeg har savnet mang engang disse ukene. Jeg har sett et barn blitt forsøkt reddet av jordmorstudent, uten å få hjelp av noen andre, hvorfor de da ikke tilkalte barnelege, som var på huset, er vanskelig å skjønne. Barnet døde.

Prevensjonsveiledning her har høy prioritet. Mange av disse kvinnene har opptil 12 barn, uten å ønske det. Å få kvinner til å bruke prevensjon byr på utfordringer. Mye pga av deres mangel på autoritet i par forhold. Samtidig går det rykter om at kondom og p-sprøyter er infisert med HIV. Ved å bruke kondom, tror mange at de får HIV ved bruk av kondom. Å forsøke å få overbevisst disse kvinnene om å bruke prevensjon, og å høre all denne feilinformasjonen de har fått, får en til å virkelig føle at man stanger hode i veggen. Jeg spurte en kvinne om hun ikke hadde tiltro til jordmødre som tross alt har viten om det de informere om. Hennes tilbakemelding på det var ganske enkelt at vi var betalt til å gi denne informasjonen. 

Zambia har en av de høyeste forekomstene av maternal dødelighet i verden, med en rate på 591 per 100 000 levende fødsler. 1/3 av dødsfallene er resultat av aborter. 80 % av disse kvinne er under 19 år. Abortloven i Zambia bygger på den britiske koloni lovfestningen, som tillater abort når fortsettelse av svangerskapet er bevist å være skadelig for mor eller barn, eller begge (Irin 2010). Når gravide ønsker abort, blir derfor alternative metoder brukt, som å drikke knust glasskår kokt i coca cola, føre skarpe trepinner opp i cervix, høye doser anti-malaria medisin, ta noe som kalles ”afrikan oxytocin” som er et utremiddel lagd av healere, og drikking av batterisyre. Andre grunner til dødsfallene, spesielt i de mest landlige delene av Zambia, er at fødselen stopper opp, sepsis, mangel på antibiotika, dårlig overvåkning av vitale tegn, forsinket henvisning til sykehus. 

På min daglige spasertur på vei til jobb, i godt over 30 grader gjennom trafikkfylte støvete gater, passerer jeg hardt arbeidende kvinner med sine mobile grønnsaksutsalg, ofte med et lite barn hengende på ryggen, væpna vakter foran store porter, skolebarn i sine strøkne uniformer, hjemløse barn som spør etter penger eller mat, marsjerende businessmenn, arbeidsløse menn i skyggen av et tre og et tjuetalls taxisjåfører som visstnok ikke setter særlig lit til at jeg kan komme meg frem på mine to bein. 

Jeg er i den avsluttende uken nå, og inntrykkene og opplevelsene jeg sitter igjen med, er overveldende.  Det friske motet jeg ankom med, en byttet ut med et slitent, fullt og noe provosert utrykk, provosert over å se kvinner behandle sine medsøstre uten medmenneskelighet. 

 I samtale med en Zambisk mann, som hevdet at den dagen jeg klarer å akseptere at et liv er mindre verdt her, at Zambiske kvinner er tøffere enn andre kvinner, og ikke drar med meg vestens preferanser inn i det jeg jobber med så har jeg klart å skjønne den afrikanske kulturen

og vil få mer ut av læringen. Kanskje unødvendig å si at denne samtalen førte til enda større frustrasjon. Er det den generelle holdningen til innbyggerne her vil veien til bedre kvinnehelse være lengre enn langt. Selv om realiteten er slik, mener jeg bestemt at man ikke skal akseptere at kvinner blir undertrykt på den måten jeg har sett så altfor mange ganger i disse ukene. Zambia er et utviklingsland, og skal det utvikle seg til det bedre, og holdningsendring en ting som må komme på dagsorden.

 

 

 

 

 Grunnen til at jeg publiserer denne i dag, er fordi jeg kom over den i mitt arkiv. Samtidig som det var en tøff hverdag, så var det noen av det beste jeg har opplevd. Jeg har reist mye rundt i verden, men følelsen av å bidra, hjelpe til der bemanningen er så bitteliten, og å gjøre livet til akkurat de menneskene jeg møtte den dagen litt bedre, scorer høyt i forhold til å ha en ryggsekk på ryggen, loffende rundt i sør øst asia, der største bekymringen er om pengene rekker til den planlagte hjemreise noen mnd frem i tid...

Hilsen Jordmor Åse :-)

 

 Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Tidskriftet Dnj

Referanser

Blix, Ellen (2010) Ulike syn på svangerskap og fødsel. I Brundstad, Anne. Tegnander, Eva. (2010). Jordmorboka. Oslo: Akribe Vork FC, Kyanamina S, van Roosmalen J. Maternal mortality in rural Zambia. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9292638

http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportId=88393

 

 Les mer...
06.12.2015

Lett som en plett - søtpotetomelett!

Minsten elsker søtpotet, og jeg tror faktisk søtpotetmos var det aller første han fikk servert når han skulle begynne med fast føde. Jeg har sett at det ofte blir igjen litt kokt søtpotet eller andre grønnsaker når vi koker middag til minsten. Ikke kast dette.

Her om dagen lagde jeg omelett med søtpotetrester, og lillemann elsket det!

Omeletten stekes i smør uten at den blir altfor mye stekt. Så er det bare å skjære opp i strimler som er perfekte for en liten barnehånd å gripe tak i. Perfekt for å trene opp finmotorikken på. Det var så gøy å se han spise selv og omeletten den gikk ned på høykant!

Du trenger:

Ca. 40 g kokt søtpotet, gjerne økologisk

1 økologisk egg

1 ss økologisk melk

Smør til steking

 

1. Mos den kokte søtpoteten med en gaffel, og pisk inn egg og melk til en jevn røre.

2. Smelt smør i en stekepanne og hell i røren.

3. Stek på begge sider til omeletten er ferdig. Avkjøl og server i biter.

 

Tips: Som nevnt går det fint å bruke andre grønnsaker i denne oppskriften. Ta gjerne med omelett ut på tur.

 Les mer...
13.11.2015

Grønnsakspuré til SquEasy

Å lage sin egen barnemat er super-lett!

Kokte rotgrønnsaker og brokkoli pleier å være en vinner, i hvert fall her hjemme.

Du trenger:

1 potet

1 gulrot

1 bit kålrot

1 neve brokkoli

1 ss økologisk rapsolje

 

Slik gjør du:

1. Skrell potet, gulrot og kålrot, og kutt opp i terninger. Ha grønnsakene i en kjele og dekk med vann. Kok under lokk i 10 minutt.

2. Del brokkoli i buketter, og ha i kjelen med det andre. Kok videre i 5 minutter.

3. Når grønnsakene er myke mikses de til en fin puré sammen med litt av kokevannet, og rapsolje.

Fyll opp din SquEasy!

 Les mer...
08.11.2015

Halvgrove gnagekjeks med banan

Denne oppskriften på gnagekjeks er veldig lettvint, og resultatet er perfekt for babyenes kløende gommer. De knasende kjeksen kan babyene selv spise, men pass bare på så de ikke setter biter i halsen.

Oppskriften gir ca. 20 kjeks.

 

Dette trenger du:

1 økologisk banan

2 dl Änglamark Økologisk Hvetemel

1 dl Änglamark Økologisk Sammalt Hvete Grovt mel

2 ss Änglamark Kaldpresset Økologisk Rapsolje

1 ts bakepulver

½ dl kaldt vann

1. Sett ovnen på 180°C. Skrell bananen, og mos den med en gaffel. Bland sammen resten av ingrediensene unntatt vannet til en tørr deig. Spe med vann til en deig som la seg formes.

2. Form deigen til fingertykke kjeks. Legg kjeksene på et ovnsbrett som er dekket med bakepapir eller smurt med olje. Stek kjeksene midt i ovn i ca. 10 minutter eller til kjeksene har fin farge.

3. Skru ned varmen på ovnen til 60°C og sett ovnsdøren på gløtt. La kjeksene tørke i ca. 1 time. Oppbevares mørkt og svalt i lufttett boks.

Tips! Kjeksene er også gode for voksne, men ha gjerne litt ekstra bakepulver i kjeksene for å gjøre de luftigere, og strø over litt havsalt før steking.

Go bananas!

 

 Les mer...
24.10.2015

Smoothie med Banan og Avokado

Spiste gullet ditt kun halve begeret med yoghurt?

En perfekt måte å få brukt opp rester på er å lage en deilig smoothie.

Denne smoothien er næringsrik og smaker utrolig godt!

Ha smoothien oppi en SquEasy og du har mat til babyen din enten du er hjemme eller er i farta.

Til å fylle opp en SquEasy trenger du:

½ beger yoghurt f.eks. Safari

½ banan

½ avokado

Litt sitronsaft

 

Slik gjør du:

1. Skrell bananen og kutt i biter. Del avokado og fjern steinen. Ta ut fruktkjøttet fra skallet med en skje.

2. Ha banan, avokado, yoghurt og sitronsaft i en mikser, og kjør sammen til en jevn smoothie uten klumper.

3. Ha evt. litt vann i smoothien hvis den blir for tykk. Fyll opp SquEasy og dere er: Ready To Go!!

Tips: Bruk gjerne økologisk frukt og grønt.

 

Om SquEasy:

SquEasy er en veldig lettvint måte å mate babyen din.

Vi selger den i blå, rosa eller hvit farge og vi har en hel masse av dem på lager!

Bestill din SquEasy idag, og hold deg oppdatert på www.gfbaby.no for flere gode oppskrifter.

 Les mer...
20.10.2015

Økologisk GF-Babybrød

Å bake ditt eget hjemmelagde brød til babyen din er enklere en man skulle tro. Det er hektisk å være hjemme med en liten baby, men denne oppskriften er så lettvint at du fint klarer å bake det innimellom ”slagene”. Fordelene med å bake brødet selv er mange. Du får for eksempel full kontroll på hva brødet inneholder, hvor ferskt det er og ikke minst så er det rimelig, lettvint og gøy!

Om heving: du trenger verken bakemaskin eller en masse tid. Et tips er å kald-heve brødet i kjøleskapet over natten. Å røre sammen deigen gjøres på 2 minutt. Så er det bare å etter-heve i romtemperatur imens ovnen blir varm dagen etter.

Invester gjerne i et par brødformer for enkelhetens skyld.

 

Denne oppskriften blir det to saftige GF-Babybrød av.

Dette trenger du:

6 dl kaldt vann

1 pk tørrgjær(eller fersk gjær)

300 g Änglamark Økologisk Sammalt Hvete Grovt mel

450 g Änglamark Økologisk Hvetemel

2 ss Änglamark Kaldpresset Økologisk Rapsolje

 

Slik gjør du:

1. Ha vann, gjær og begge melsortene i en bolle og rør sammen til en jevn deig. Ringle over 1 ss rapsolje(rapsoljen gir brødet en deilig nøttesmak), og hev under kjøkkenhåndkle i romtemperatur i 60 minutter.

2. Pensle to brødformer med rapsolje og fordel deigen i formene. Hev videre i 30 minutter. Sett ovnen på 220°C.

3. Stek brødene på rist midt i ovn i ca. 25 minutter. Avkjøl brødene på rist, og oppbevar i plastpose så brødene holder seg saftige.

Server med bremykt, leverpostei eller kaviar. Prim pleier også å være en favoritt på brødskiven til de minste.

Tips: Brødene kan også fryses, så har du alltid hjemmebakt brød til babyen din.

Lykke til!

 Les mer...
06.09.2015

Baby wearing - bær din baby!

Babybæring har blitt praktisert i århundre rundt omkring i Verden. Det er i de siste tiår at babywearing har blitt populært i den industrialiserte verden. Dette er på grunn av økt fokus rundt tilknytningsomsorg.

Lege og ammehjelper Cecilie Revhaug mener ergonomisk bæretøy burde være like selvsagt utstyr for nybakte foreldre som stellebord og bleier. Hun sier det er særlig viktig med bæring når babyen er nyfødt, fordi kroppskontakt er viktig for å få i gang melkeproduksjonen etter amming, og for å fremme den livsviktige tilknytningen mellom mor og barn. Ved å bære, lærer man seg å bli oppmerksom på babyens signaler, og man kan derfor få en lettere spedbarnstid.

Det er mange fordeler med å bære:

 • Øker kommunikasjonen mellom deg og babyen fordi du lærer å lese babyens ansiktsutrykk og andre kroppslige signaler

 • Skaper selvsikre foreldre - det er ingen bedre følelse enn når din baby er rolig og fornøyd fordi du har tilfredsstilt alle barnets behov

 • Det er praktisk - ingenting er mer ubehagelig enn å bære et bilsete på armen

 • Gjør at du beveger deg trygt overalt- uansett terreng. Du kan gå på ujevne fortau, trange steder, opp og ned trapper eller på fjellet

 • Det er sunt for deg - oppfordrer deg til å komme deg ut og bevege deg sammen med babyen

 • Gjør diskret offentlig amming mulig - og enkelt uten å måtte finne et sted å sitte

 • Hjelper deg med å samhandle med dine barn- mens den minste får masse kos og nærhet

 Det har visst seg at babyer som blir båret:

 • Gråter mindre

 • Er sunnere - de legger på seg raskere, har bedre motorikk, kordinasjon, økt muskelmasse og bedre balanse

 • Får en bedre synsvinkel på verden - babyer trillet i vogner eller som er båret i bilseter ser kun de voksenes verden fra knehøyde

 • Blir raskere selvstendig

 • Sover bedre

 • Lærer mer - aldri overstimulert, men rolig og observerende lærer de om verden rundt seg

 • Er blidere - de føler seg trygge og elsket

Dessuten:

 • Babybæring roer babyen

 • Babybæring lærer barnet å bli tilfreds

 • Babybæring fremmer språkferdighetene

 • Babybæring gjør deg til en mer oppmerksom forelder

 • Babybæring gjør ammingen lettere

 • Babybæring gjør det lettere å gå ut

 • Babybæring gjør reising lettere

 • Babybæring gjør livet hjemme enklere

 

Det er altså liten tvil om at bæring av babyen din er bra, men hvorfor er det slik? 

Jeg fant en artikkel på babyporten om dette, hvor det er forklart med at mennesket utvikler seg svært sakte, og at spedbarnet fremdeles har mye av følelsene og instinktene som passet for oss når vi levde under andre former enn i dag. En gang i tiden var det livsviktig at barnet var i stadig kontakt med en annen kropp. Barnet skulle beskyttes mot rovdyr og andre farer. Spedbarnet i dag er fremdeles tilpasset et slikt liv, derfor kjenner et spedbarn seg mye tryggere så lenge den er i noens armer.  Og trygge barn, det vil vi ha!

Det er altså lite negativt og finne om babybæring. Det hevdes at det både fremmer språkferdigheter, gjør amming lettere, som foreldre blir man mer mobil samtidig som det gjør livet hjemme enklere.

Det eneste negative må være at det i dag finnes en jungel med bæretøy der ute som gjør valget av den beste selen eller sjalet til en utfordring ;-) Luksus problem? Tja, men fortsatt en utfordring. Ta en titt på tettinntil.no for en oversikt over de fleste bæresjal/seler.

 

Hilsen Åse

 Les mer...
07.10.2011

Hva er SquEasy?

Hva er SquEasy?

SquEasy er en helt genial matdispenser med skje som du kan fylle med den babymaten du ønsker. Skjeen har et praktisk lokk som gjør det enkelt å oppbevare maten i kjøleskapet, i vesken eller i lommen helt uten søl. Når babyen din skal ha mat er det bare å fjerne lokket, og klemme på den myke dispenseren. Vips, så har du fersk mat til babyen din!

Hva er SquEasy lagd av?

SquEasy er lagd av silikon fri for BPA, PVC og phthalate. Silikon er super-lett å rengjøre. Du bare deler dispenseren på midten, og bruker en flaskebørste eller kjør delene i oppvaskmaskinen. SquEasy kan også kokes i vann hvis man ønsker å desinfisere den. SquEasy rommer 90 ml, og er gjennomsiktig slik at man enkelt kan se hva den inneholder, og hvor mye mat som er igjen/babyen har spist.

Ut på tur, aldri sur

SquEasy er perfekt å ta med ut på tur, på kafe, eller andre plasser der du må ha med baby-mat. Lettvint både for babyen og deg selv. Du mater enkelt babyen med kun en hånd. Men SquEasy er også veldig praktisk å bruke hjemme hvis du ønsker å gi babyen din hjemmelagd mat. Og det vil du vel?

SquEasy gir deg muligheter

Lag sunne smoothies av økologisk frukt, eller deilige pureer av kortreiste grønnsaker. DU bestemmer selv hva maten skal inneholde og får full kontroll på hva du gir babyen din. La gjerne fantasien din få fritt spillerom og finn på egne sunne matretter som babyen din digger!

Oppskrifter SquEasy

Det er viktig for smaksløkene til babyen at de får smake på nye ting fra de er riktig små. Smak gjerne til maten du lager til din SquEasy med frisk sitron,- lime eller appelsinsaft, men husk å ikke salte maten. Pass også på så det ikke er noen klumper i maten da de kan fastne i SquEasy.

 

Vi utarbeider for tiden oppskrifter basert for SquEasy.Les mer...