Varen ble lagt i handlekurven din!

Til betaling Fortsett å handle

10 tips til å bli gravid

Når man bestemmer seg for å prøve å bli gravid, vil man helst komme igang så fort som mulig. For man en nagativ test, kan tiden til den neste syklusen føles uendelig lang. Vi har skrevet ned 10 tips som legger til rette for å bli gravid raskere!

 

1)Kjenn syklusen

Først og fremst må du finne ut av syklusen din.


Syklusen din regnes fra første blødningsdag i menstruasjonen til og med dagen før neste menstruasjon begynner. Gjennomsnittlig sykluslengde er 28 dager. Det er store variasjoner i sykluslengde (fra 20 til 40 dager), så finn ut hvor lang din er. Noen har også uregelmessige sykluser som kan være vanskeligere å bli klok på.

Eggløsningen skjer ca 14 dager etter mens start. Og det er rundt den dagen du har eggløsning du blir gravid. Egget har en levetid på ca 24 timer, men sædcellen kan leve opp til 96 timer. Mange bruker her eggløsningstest for å finne ut når det er størst mulig sjans for å bli gravid.  http://www.gfbaby.no/categories/bli-gravid


 

2) Orgasmen 
Ekspertene strides om hva som er best – at hun får orgasme før, samtidig eller etter han. De som mener det er best at hun får orgasme først, viser til at det øker mengden livmorsekret, noe som gjør svømmeturen opp til egget enklere for sædcellene. Skulle hun få orgasme samtidig eller etter han, kan derimot sammentrekningene i livmoren hjelpe til å trekke sædcellene lenger inn og i riktig retning. Orgasme er ikke ingen forutsetning for å bli gravid.

 

3) Dropp alkoholen, røyken og kutt ned på kaffe

Både kvinner og menn blir mindre fruktbare hvis de drikker alkohol. Så i prøveperioden er det lurt å holde seg unna.  Selv om mange barn blir unnfanget i alkoholpåvirket tilstand, er sjansene bedre uten.
Det er godt dokumentert at røyking svekker fruktbarheten hos både menn og kvinner. Derfor er det et godt tidspunkt å slutte nå om dere ønsker å bli foreldre. Husk at snus også inneholder nikotin.


 4) Vær forsiktig med medikamenter
Visste du at enkelte vanlige reseptfrie medikamenter som Ibux og Naproxen kan hemme eggløsningen? Og også føre til tidlig spontanabort hvis du har blitt gravid. Bruker du medisiner skal du aldri slutte på dem uten samråd med lege. Enkelte medikamenter kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, og i noen tilfeller kan det være aktuelt å kutte ut eller bytte til en annen type. Snakk med legen din!

 

5) Spis mat som øker fruktbarheten
Med et sunt og variert kosthold kommer du langt. Men vil du hjelpe kroppen litt ekstra på vei, er det noen typer mat og drikke som kan være ekstra gunstige. Mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner og fet fisk inneholder alle vitamin E, som skal være bra for sædkvaliteten.
Vitamin C styrker kroppens immunforsvar, noe som er gunstig med tanke på unnfangelse. For er immunforsvaret opptatt med sykdom, nedprioriterer kroppen ofte svangerskap. Du finner rikelig med vitamin C i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika.

Sink er også bra for sædkvaliteten og finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt.

Lever, fisk, grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter inneholder viktige doser med vitamin B, og er bra både for hennes og hans fruktbarhet.

Og ta tran! Omega 3-fettsyrer er bra både for dere og for den vesle nyes start på livet. Fortsett gjerne med inntaket – jo lenger jo bedre!

 

6) Husk folsyre!
Noen vitaminer får man rett og slett ikke nok i seg av selv gjennom et sunt og variert kosthold. Folyre, et b-vitamin, er et slikt eksempel. Det går også under navnet folat, og anbefales til kvinner som prøver å bli gravide, eller som allerede er gravide. Det beste er å begynne med et tilskudd på 0,4 mg folsyre minst tre måneder før planlagt svangerskap. Tablettene fås kjøpt på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Pass på at det er minst 0,4 mg. Flere typer multivitaminer inneholder også folsyre, men ofte i for små mengder. Du kan fortsette å ta disse vitaminene, men da med egne folsyretabletter i tillegg. Du må aldri ta flere multivitamintabletter for å komme opp i riktig dose folsyre – da kan du få altfor mye av andre typer vitaminer.

Folsyre spiller en viktig rolle helt tidlig i svangerskapet når nevralrøret skal lukkes, og alvorlige misdannelser kan oppstå, for eksempel ryggmargsbrokk. En enkel tablett hver dag kan minke risikoen markant!

Også han kan med fordel ta folsyre. Det skal være bra for sædkvaliteten.

 

 7) Stress ned
De fleste i dag lever i en travel hverdag. Fylt med jobb, trening, forpliktelser av alle slag osv.

Man kan også fort bli stresset av å prøve å bli gravid. Er det riktig tid nå? Skulle jeg ikke hatt eggløsning nå snart? Var det en strek der? Og det å skulle ha sex på bestemte tider kan stresse mer enn det gleder. Prøv å stress ned. Det er utallige eksempler på folk som har prøvd i flere år, så ga de opp , og hva skjedde, jo de ble gravide. Så det å kunne klare å stresse ned, er et av de beste og viktigst tipsene jeg kan gi dere.

 

8) Pass vekten
Overvektige og undervektige sliter oftere med å bli gravid. Derfor er det en klar fordel å befinne seg i normalområdet vektmessig. Undervektige kan miste menstruasjonen og/eller eggløsningen, noe som naturligvis påvirker fruktbarheten. Overvektige bruker i snitt lengre tid på å bli gravide, og har også større risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Også overvektige menn kan få redusert fruktbarheten fordi østrogennivået i kroppen kan øke. Dermed har altså begge to en klar fordel i å være normalvektige når babyen skal unnfanges.

Både helsetilstanden din, kostholdet ditt, hardtrening, reiser, stress og amming kan påvirke sykluslengde. Det samme kan et tidligere svangerskap.

 

9) Ha sex ofte
Det enkle er ofte det beste også når det kommer til unnfangelse. Har du hyppig ubeskyttet sex, så øker også sjansene for å lykkes. I boken ”På vei” skriver Gro Nylander at 7 av 10 par vil lykkes i å bli gravide innen tre måneder hvis de har sex annenhver dag. Parene som bare har samleie en gang i uken har markant dårligere sjanser – bare mellom 1 og 2 av 10 vil lykkes på samme tid.

Noen eksperter mener derimot at det er lurt at mannen ”sparer opp” sæd for så å ha sex på best mulig tidspunkt. Dette for å unngå at mannen ”skyter løskrutt” og alle de beste svømmerne er brukt opp før eggløsningen.

Det tar 72 timer å produsere en sædcelle, og det vil hele tiden komme nye til. Men veldig hyppig sex kan gi mindre sædmengde.

Mannens testosteronnivå er høyest på morgenen, så kanskje morgensex kan være et godt tips?

 


10) Gå til gynekolog

søk hjelp i tide! Sjekk om alt er som det skal, og om den positive testen lar vente på seg bør du trestes for å utelukke tilstander som tette eggledere, endiometrose og PCOS. Har du hatt klamydia kan dette påvirke fruktbarheten, og i verste fall bli steril.

 

Og husk, det skal være gøy å lage en familie, så om alt ender i en runddans med stress og pliktsex, ta en liten timeout, snakk sammen og prøv på nytt, så skal du se spiren sitter snart :-)

 
 

Tilbake

Kommentarer