Varen ble lagt i handlekurven din!

Til betaling Fortsett å handle

Vaksiner - Tull eller gull?

                     

Det er påvist meslinger i Oslo.

Diskusjonen om for eller imot vaksine stormer om dagen, utallige linker blir postet på Facebook, om både for og imot.

 De som er imot vaksine, hevder at dette er noe man må bestemme selv, mens de som er for vaksinering, hevder at dette ikke er valgfritt, men mer et samfunnsansvar.

Kommunikasjonssjef i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen sier at de som ikke vaksinerer barna er gratispassasjerer, og blir det for mange av uvaksinerte bryter systemet sammen. Dette handler ikke bare om folks egne barn, men andre barns helse og hele vårt system.

Er det virkelig slik? Kan mitt valg om å ikke vaksinere mitt barn virkelig gå ut over andre?

Unicef mener vaksinemotstand er et hån mot resultatene man lenge har kjempet for.

En jeg har diskutert dette med hevder at da mesling - vaksinen ble innført i 1969, var kvinnen på vei ut i arbeidslivet. Hvem skulle passe barna da, spør hun seg? Hun sier videre at det ble dyrt samfunnsøkonomisk at mødrene skulle være hjemme med syke barn.  Er dette rett?

Jeg kommer over et intervju på tv2.no, som handler om seksbarnsmoren Hege Jørgensen som ikke har vaksinert sine tre yngste barn. Hun hevder at vaksinen er noe tull, og at hun har den oppfatning om at alle sykdommer dør ut av seg selv.

På spørsmålet, om Jørgensen´ s barn for smitten, og dermed kan gi smitten videre til andre som kan bli svært syke, sier hun

 

–      Det er selvfølgelig ille om andre blir syke dersom datteren min får meslinger. Men får hun det sender jeg henne ikke i barnehagen, tar henne ikke med på butikken eller til venner. Da holder jeg henne hjemme til hun er frisk, og ikke kan smitte andre.


Det at inkubasjonstiden er opptil 14 dager har kanskje gått Jørgensen hus forbi? Når datteren din for symptomer har hun allerede vært smittefarlig lenge Jørgensen.  Så ikke bare er det samfunnsøkonomisk kostbart å holde barna hjemme over denne perioden, som kan strekker seg opp til 3-4 uker, men det er også klin umulig!

Jeg stusser noe da Jørgensen senere i intervjuet hevder at hun likevel ville vurdert å gi barna vaksiner ved helt spesielle tilfeller, som store utbrudd av sykdommer eller ved spesielle reiser.  Jeg blir forvirret, var ikke vaksiner noe tull? Og går ikke sykdommen over av seg selv?

I 1998 publiserte det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet en studie som tydet på at MMR-vaksinen blant annet kunne føre til autisme. Foreldre sluttet å vaksinere barna sine verden over.

Det har siden kommet frem at at studien var kjøpt og betalt, og at resultatene var forfalsket. The Lancet, som er svært anerkjent, har formelt trukket artikkelen med henvisning til flere konkrete feil.  Jeg har bitt meg merke i at   autisme er en hyppig argumentasjon blant diskusjoner rundt dette tema. Norske helsemyndigheter kalte denne rapporten en skandale.  En falsk rapport har fortsatt mye av skylden for at vaksinemotstanderne velger å la være.

 

Hvor farlig er det egentlig?

Faren i sykdommen blir ofte dysset ned, mens fokuset settes på mulige bivirkninger av en vaksine, sier Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre. For er det virkelig så farlig å få for eksempel meslinger?

I en artikkel publisert i JAMA sies det at hovedårsaken til at folk ikke vaksinere barna sine er manglende kunnskap om hvor alvorlig sykdommen er, usikkerheten om hvor godt vaksinen faktisk virker, frykt for bivirkninger fra vaksinen, og noen få som rett og slett ikke har tilgang på gode nok helsetjenester.

La oss se det i et historisk perspektiv. I år 2000 estimerte WHO at det var rundt 30-40 millioner tilfeller av meslinger på verdensbasis. Samme året var det 777.000 dødsfall fra meslinger. I 2003 var dette redusert til ca 30 millioner tilfeller og 530.000 dødsfall. Går vi videre til 2008 var det bare 164.000 dødsfall fra meslinger. Globalt synker tallene stadig, takket være et omfattende vaksineprogram, men de siste 150 år regner man likevel med at meslinger har tatt livet av rundt 200 millioner mennesker totalt. Det er mye tall, og man kan bli forvirret av det. Men 200 millioner mennesker er unektelig mange.

Tilbake til personen jeg tidligere har nevnt her. Hun mener at vaksiner er en måte for legemiddelindustrien å tjener penger på, mens folkehelseinstituttet og norsk helseinformatikk hevder at rapporten som kom ut i The Lancet,  som senere ble bevisst å være falsk, ble lagd fordi forskerne hadde økonomisk gevinst av å påvise sammenhengen mellom MMR vaksinen og autisme.

Unicef mener vaksinemotstand er et hån mot resultatene man har kjempet lenge for. 

Det mer jeg setter meg inn i denne debatten, jo mer tenker jeg på et opphold jeg hadde i Vest –Afrika, hvor folk døde av langt mindre alvorlige sykdommer en meslinger.  Spørsmålet om vaksiner her var irrelevant, de hadde ingen tilbud.

Meslinger i Oslo påvist juni 2017! Dette gjør meg både forbanna og fortvila: Meslinger i Norge! En potensielt dødelig sykdom som tidligere har vært utrydda her, som fortsatt burde være utrydda!

Jeg jobber i helsevesenet, og jeg tror på medisin. Det er ikke riktig for alle, og heldigvis har man rett til å tro på det man vil her i landet.

Men har vi rett til å sette andre folk i fare?

 

Bilderesultat for meslinger

 

 

 

 

http://sykepleien.no/2015/02/ta-meslinger-pa-alvor

http://www.tv2.no/a/6553294

 

http://tjomlid.com/2012/02/28/meslinger-en-statusoppdatering-for-2011/

 

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/Meslinger-herjer-rett-rundt-hjornet-Skal-vi-bli-stresset--Ingeborg-Senneset-622396b.html

 

http://www.tv2.no/a/9173036/

 

 

Tilbake

Kommentarer