Etter fødselen

Nå er endelig babyen kommet!

Og nå starter en ny hverdag. Inntil nå har du kanskje hatt mest fokus på fødselen, vel, nå er den unnagjort, og du skal begynne med ammingDe aller fleste jeg har møtt, har vært overrakset over hvor mye tid ammingen tar i starten.

 

Amming:

De er like greit å innstille seg på å sitte med babyen til brystet ofte, lenge og mye de første dagene. Det tar ofte litt tid å få dreisen på det, og vi ser ofte at mange må ha litt hjelp i starten. Ikke mist motet av den grunn, om du skulle få problemer, som såre bryster, et barn som ikke vil suge, treig melkestart så kan jeg trøste deg med at det ordner seg for de aller fleste.Bruk jordmødrene og barnepleierne flittig når du er på barsel, og vær sikkert på at babyen tar riktig tak.

 

Vern om deg selv:

Når du er på barsel, vil jeg råde deg til å minimere besøk. Selvfølgelig vil man vise fram babyen sin. Men nettopp pga å få amming på plass, og hente seg inn igjen er det et råd vi ikke kan få sagt ofte nok.Et tips er å si at klokken 18 møtes vi i dagligstuen, så kan alle som vil besøke dere komme på samme tid, på den måten verner dere litt om dere selv. Det er utrolig viktig, og de fleste andregangsfødende som kommer igjen, sier at denne gangen skal jeg ikke slite meg ut på å ha så mye besøk.

 

Renselse:

Idagene etter fødselen vil du blø friskt. Detter er som en litt stor menstruasjon, det avtar litt etter litt og blir mørkere og mørkere i fargen. På ca tiende dagen vil det komme en litt frisk blødning igjen, det er sårskaorpen der morkaken var festet til livmoren din som løsner. Helt normalt, men om du er i tvil om hva dette er eller har smerter, tar du kontakt med dit fødested.

 

Oppfølging:

Etter hjemreisen, er det helsestasjonen din som har ansvar for babyen din. Det er hit du går får å veie og måle babyen din. Tar vaksiner og har legekontroller. Kontrollene på helsestasjoener er når babyen er 6 uker, 3mnd, 5 mnd. Men oftere i starten om vektoppgangen ikke er tilfredstillende.

Det er også på helsestasjonen du blir satt i kontakt med barsel gruppa di, og kanskje møter du folk du vil ha kontakt med resten av livet ditt.

For din del, er det fastlegen som tar 6 ukerskontroll etter fødselen.

 

Du vil oppleve at babyen kanskje suger hver annen time i flere dager, forså å plutselig begynne å sove fire timer i slengen. Spiser på fem minutter, så neste uke tar matingen mye lengre. Du tror kanskje du har fått babyen som er våken om natten, forså å oppleve at babyen sover godt om natten uken etter. Poenget er at babyer forandrer seg hele tiden. Og før du for lagt inn rutiner og "opplegg" rundt dette vil de gjøre noe annet. Når de har blitt 3-4 mnd har de oftes et mer forutsigbart mønster. Prøv å følg babyen din, ha den tett inntil deg og mat den så ofte den vil. Og husk - du kan aldri gjøre en nyfødt baby bortskjemt!!