Når starter fødselen?

Hvordan vet jeg at fødselen er i gang?

 

Dette spørsmålet får jeg ofte. De fleste går med modningsrier en stund, dvs alt fra flere døgn til noen timer. Disse kan være smertefulle, men når de skikkelige riene setter igang vil du vite forskjellen.

Rier:

Modningrier: Kommer litt av og på, i forskjellig styrke og intervaller, noen korte og noen lange. Plutselig kan det stoppe opp helt, for så å starte igjen etter flere timer. Dette er helt normalt. Smør deg med tålmodighet:-) Fødselen er ikke avlyst, selv om det føles slik!

Når riene kommer med 5 minutters intervaller og varer opp mot et minutt, sier vi at riene er regelmessig. Intervallene trenger ikke være hvert 5 minutt, men kan komme hvert 3 minutt, poenget er at det er regelmessig og du kan nesten stille klokken din etter de. Ring føden nå.

Rier er vanskelig for oss som jordmødre å vurdere over telefonen. Men er du førstegangsfødende vil det som regel ta tid, og man kan fint være hjemme en stund. Er man veldig smertepåvirket og i tvil, kommer man inn til en sjekk. Om riene jobber godt vil livmorhalsen din ha begynt å pne seg. Er det fortsatt lukket og låst er dette et tegn på at du har modningsrier, og ikke helt har startet enda. Selv om dette er vondt. Mens du venter, slapp godt av, får kanskje ikke sove, men hvil deg gdt mellom riene.  Spis og drikk godt, uten mat og drikke, duger livmoren ikke! HUSK det! Perfekt jobb for partneren din.

Vannavgang: Vannet kan gå etter at du har hatt rier en stund, eller det hele kan starte med at vannet går. Uten at du for rier etter det. Som du skjønner finnes de ingen fasit på fødselstart. Men om vannet går, ringer du til din fødeplass, hvor du vil få instrukser om hva du skal gjøre. Er hode hestet? hvilken farge er det på vannet? har du rier? hvilken svangerskapsuke er du i? vil være spørsmål jordmoren vil vite på telefonen.

Er du før uke 37, skal du ringe med engang rier eller vannavgang, ettersom du da er prematur.

 

For fleregangsfødende tar det oftes raskere tid enn første. Er riene godt etablert er det lurt å komme seg til føden :-)

 

Lykke til

Hilsen Jordmor Åse